Ületöödeldud inimesed

32.20

 Miks me sööme kõikvõimalikku kraami, mis pole toit … ja miks me ei suuda lõpetada

See raamat muudab meie suhtumist söömisse ja ettekujutust inimkeha toimimisest.
Me oleme jõudnud söömise uude ajastusse. Esimest korda inimajaloos saame suurema osa kaloritest, tarbides täiesti uudseid aineid, mis kannavad nimetust „ületöödeldud“. Selle kirjeldamiseks on välja mõeldud pikk ja lohisev teaduslik määratlus, kuid asja võib kokku võtta nii: kui see on pakendatud kilesse ning selle koostisse kuulub kas või üks koostisosa, mida te oma koduköögist ei leia, on tegu ületöödeldud toiduga (ÜTT).
Chris van Tulleken, isa, teadlane, arst ja mitmeid auhindu võitnud BBC saatejuht, on selle raamatu kaante vahele koondanud kõige uuemad tõendid, mis näitavad, kuidas valitsused, teadlased ja arstid on lasknud rahvusvahelistel toidukorporatsioonidel vallandada toitumisega seotud haiguste pandeemia. Lahenduseks ei ole tahtejõud, isikliku vastutuse võtmine või füüsiline aktiivsus. Sellest raamatust te ühtki toitumiskava ei leia. Seevastu võttis Chris ette mõjusa eksperimendi, asudes ise katsejänese rolli. Ta pidas oma Londoni ülikooli kolledži kolleegide järelevalve all kuu aega dieeti, mis koosnes 80% ulatuses ÜTT-st. Selliseks on muutunud paljude ameeriklaste toidulaud. Saadud kogemus mitte üksnes ei pannud teda toitu teistsuguse pilguga vaatama, vaid vabastas ta ühtlasi ÜTT-sõltuvusest.
Van Tulleken käsitleb selles tempokas ja silmi avavas ülevaates ÜTT päritolu, selle taga olevat teadust ja majanduslikke aspekte ning maalib meile pildi hävitavast mõjust nii meie kehale kui planeedile. Ühtlasi pakub ta välja võimalikke lahendusi.